Què són les instal·lacions?

Joc Creativitat Enginy Participació Intuïció Intergeneracional Habilitat Sorpresa Descoberta Interacció Internacionalització

Les instal·lacions són un sector molt específic de les arts de carrer i a la vegada força desconegut per molta gent, per això ens ha semblat interessant obrir aquest apartat per conèixer-les una mica millor.

Les instal·lacions participatives d'autor que nosaltres proposem són propostes artístiques (fruit d'un llarg i minuciós procés creatiu de les companyies amb les quals col·laborem) que transformen els carrers, les places o els parcs de qualsevol poble o ciutat i els converteixen en un lloc de trobada lúdica, creativa i intergeneracional. Les instal·lacions, que poden ser de gran format o més petites, repten l'enginy i l'habilitat de públics de totes les edats. De fet, la participació i la interacció del públic són bàsiques perquè les instal·lacions tinguin raó de ser i el públic acaba essent-ne el protagonista, una de les coses que més ens agrada de les instal·lacions és que posen la cultura a l'abast de tothom i fan que la societat recuperi els carrers i els espais públics que li són propis. Les instal·lacions, doncs, són capaces de fer que gent de qualsevol edat, procedència, creença o condició social juguin junts en un mateix espai compartint, cooperant, pensant, intuint, sentint, descobrint, sorprenent-se.

Catalunya és un focus creador d'instal·lacions participatives d'autor molt important a escala internacional. Tot i que últimament les instal·lacions comencen a agafar notorietat a diferents països, una bona part de les companyies que en creen són catalanes i això ho saben festivals d'arreu que ens vénen a buscar perquè les instal·lacions s'adiuen perfectament a qualsevol programació i una bona mostra d'això és que les nostres instal·lacions han viatjat per mig món. A més de jugar a Catalunya i a Espanya, hem voltat per tot Europa: França, Portugal, Andorra, Bèlgica, Holanda, Itàlia, Alemanya, Àustria, Luxemburg, Suïssa, Regne Unit, Irlanda, Polònia, Eslovènia, Croàcia, Letònia, Dinamarca, Noruega, Romania; i també hem sortit d'Europa per anar a jugar a la resta del món: Costa Rica, Singapur, Hong Kong, Bahrain o Taiwan! I tant aquí com a fora hem desafiat públics/participants tant de pobles molt petits com de grans ciutats i hem muntat les instal·lacions en festes majors, festivals d'arts de carrer, festivals de música, festivals de titelles o de circ, inauguracions, fires de tot tipus (de bolets, de torrons, de llibres, d'esport, de vell, de productes típics, d'associacions veïnals...), museus, escoles i una llarga llista d'esdeveniments d'allò més variats.

A vegades hem tingut la sensació que les instal·lacions participatives d'autor, tot i que les fan companyies catalanes, són més valorades fora de casa nostra que no pas aquí i per això volem agrair especialment a la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics) i a en Salvador González pel seu Informe sobre les instal·lacions en les arts de carrer que van presentar a FiraTàrrega 2017. Podeu consultar l'informe clicant l'enllaç que trobareu a peu de pàgina.

Aquestes són les companyies amb qui compartim el projecte de les instal·lacions: Itinerània, Toc de Fusta, Katakrak i Companyia Minimons (aquesta última a escala internacional)

Informe sobre les instal·lacions en les arts de carrer - Associació professional de teatre per a tots els públics. Autor: Salvador González Toll